Klassiska badkar har haft något av en renässans under de senaste åren. Det är inte så konstigt då det klassiska badkaret nu finns i så många utföranden och varianter att det är lätt för de flesta att hitta någon variant som man gillar. Sen kostar de inte heller oftast inte lika mycket som de större massagebadkaren eller hörnbadkaren. Det handlar förmodligen även om den övriga blomstrande inredningstrenden. Inte minst har klassiska varianten av badkaret med tassar blivit mycket uppmärksammad med sina härligt formiga linjer som verkligen kan ge det där lilla extra till ett badrum.

Ligg eller sittbadkar?

Det klassiska badkaret avser den för gemene man vanligaste badkarstypen som är gjord för en person som kan sträcka ut sig och ligga bekvämt i badkaret. Man brukar skilja på ligg och sitt badkar. Liggbadkar är vanligast i västländer medan sittbadkar har varit mer vanligt i öst även om de vinner allt större terräng även i väst, mycket pga compact livingtrenden. Klassiska badkar är oftast tillverkade i emalj men finns även i andra material som tex betong, trä eller compositmaterial.

Fördelen med klassiska badkar

Många väljer nog det klassiska badkaret pga dess enkelhet. Det är både lätt att rengöra och sköta. Installationen är barnsligt enkel då den endast behöver kopplas till kall och varmvattnet samt en golvbrunn. Dessutom är det inget som direkt slits vilket gör dess hållbarhet lång. Man behöver faktist inte heller köpa ett massagebadkar med massagemunstycken och extrafunktioner för att få en stunds rogivande avkoppling. Jetstrålarna låter ju faktist en del så om man uppskattar tystnaden så är faktiskt ett klassiskt badkar att föredra ibland.

Fristående eller inbyggt?

Man brukar skilja mellan fristående och inbyggda badkar. Den förra är den vanligaste men det blir allt vanligare att man bygger in badkaret vilket kan ge ett lite lyxigare och mer helgjutet intryck som höjer hela badrummet. Samtidigt kan man åstadkomma mycket med bara placeringen av ett snyggt designat badkar när man ställer den lite fräckt i mitten av badrummet. Det förutsätter naturligtvis ett lite större badrum. När man väljer att bygga in badkaret är det viktigt att välja en våtrumscertifierad fackman för att försäkringen ska gälla om olyckan skulle vara framme!